Blogit ja podcastit perustuvat siihen, että niiden sisältöjä päivitetään säännöllisesti. Jatkuva surffailu ei kuitenkaan pidemmän päälle välttämättä kaikkia innosta. Internetistä on tullut erityisesti ajankohtaisen tiedon välittämisen väline, tiedon tyyssija, jolloin ihmiset kaipaavat useimmiten vain tiettyjä sisältöjä. Päivittäin tarkistetaan sähköposti ja nettisivut, jotka kiinnostavat. Joskus päivittämistiheys on kuitenkin epämääräinen, jolloin uusia sisältöjä tulee joskus päivän välein, joskus kuukauden/kuukausien tauoilla. Päivittäinen nettisivulla käynti ei siis ole välttämättä mielekästä käyttäjälle. Akronyymi RSS tulee sanoista Really Simple Syndication tai Rich Site Summary. Kyseessä on xml-kieleen perustuva tiedostotyyppi, johon linkittyy päivitettävä materiaali. Hmm.. tarkemmin en oikein tekniikasta tiedäkkään.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

RSS-virran voi tilata ohjelmaan, joka tukee niitä. Hyvänä esimerkkinä on suositun nettiselainohjelman Firefoxin sisar Thunderbird, jolla voi sähköpostien lisäksi lukea RSS-virtoja. Blogit voi siis saada samaan ohjelmaan kuin päivittäiset meilit. Podcastit sen sijaan ovat vielä ymmärtääkseni samasta tekniikasta riippumatta erillisissä ohjelmissa, kuten iTunesissa. Saa korjata, jos olen väärässä…

 

Käytännössä siis RSS on juuri se, joka blogien ja podcastien (mutta ei ainoastaan näiden) kohdalla tuo jotain lisäarvoa, eli tässä yhteydessä juuri käytön mukavuutta netin sisältöihin.

 

Wikipedia kertoo lisää RSS:stä