Minulla on ollut testauksessa kolme erilaista laitetta, joilla voidaan kuunnella podcasteja (podcasteja voi toki kuunnella vaikka omalta läppäriltään, mutta kämmenmedialaitteiden mukana ne kulkee myös paikkoihin, joihin vain kovemman luokan nörtti kantaa painavaa tehomikroa).

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Syksystä 2005 lähtien käytössäni ollut iPod Nano (2GB) on fyysisiltä mitoiltaan ja käytettävyydeltään erinomainen. Pakko kuitenkin sanoa, että petyin hieman äänentoistoon, mutta taisin odottaa jotain hurjia. Ennen pääsiäistä sain myös käyttööni uusimman "video" iPodin ja halvemman hintaluokan Creative MuVon (n. 45eur). Kaikilla näillä on selkeästi vahvuutensa.

 

70840.jpg

Testilaitteet sulassa sovussa kuulokepiuhasekamelskassa.

 

Video iPod (30GB) on kolmikon ainut, jolla voi katsella videopodcasteja, creativen soittimesta (256MB) löytyy FM-radio, jota ei applen laitteista löydy ja Nano on niin pieni, että se on varmasti aina mukanani (Applen Steve Jobs hehkutti Nanon julkaisutilaisuudessa erityisesti Nanon pientä kokoa esittelemällä kuinka täydellisesti se mahtuu farkkujen ”kolikkotaskuun”: ”Oletteko koskaan ihmetelleet, mikä virka tällä taskulla on?, ” Jobs hehkutti ylpeänä…).

 

Nanooni tottuneena en ottanut video iPodin suojataskua kovin tosissani ja sain siihen jo ekana päivänä pari naarmua, jotka ärsyttää videoita katsellessa. Nanossa näytön merkitys ei ole niin suuri, joten en osannut niin paljon varoa. En tiedä, kuinka pitkään jaksaisin suojaa kuitenkaan käyttää, joten tosi paljon mietityttää applen materiaalivalinta (tästä on ollut kyllä paljon keskustelua). Olisi kiinnostavaa tietää, miten helposti naarmuuntuva on esim. PSP:n pinta.

 

Vaikka pitkään olen ajatellut, että nanossani ei FM-radion puute ole todellinen, creativen soitinta käyttäessäni olen tajunnut kuinka kivaa on kuitenkin kuunnella jatkuvassa virrassa olevaa lähetystä. Creativen soitin ei kuitenkaan ole kovin kätevä podcastien kanssa. Olen hyvin kiitollinen iPodin automaattisesta podcastien päivityksestä – ei tartte muuta kuin heittää piuhalla soitin kiinni tietokoneeseen ja mennä vaikka siksi aikaa tiskaamaan. Ja sitten laite taskuun ja lenkille. Aivot narikkaan. Vaatiihan se kognitiivisia prosesseja enemmän kun miettii, että mitä nyt haluaisinkaan mukaani puolen tunnin lenkille.

 

Siitä lähtien kun mulla on ollut tuo ”video” iPod niin olen käyttänyt vain sitä. Myös ehkä samasta syystä: Nanossa on sen verran vähän kuitenkin tilaa, että sitä on pakko organisoida aina kun lähtee vähän pitemmälle pois koneensa äärestä. Isompaan iPodiin mahtuu niin paljon, että se ei ole vieläkään mulla täynnä vaikka siirsin kaikki tämän hetken lempparimusani ja kiintoisimmat podcastit sekä jotain satunnaisia videopätkiä. Voipa aika rauhallisin mielin lähteä mihin vain.. Toisaalta tilaa on hullun paljon suhteessa akun kestoon. Mitä tekee usealla videolla, kun niitä voi kuitenkin kattoa vain 2 tuntia…

 

Näistä laitteista heräisi vielä paljonkin lisää ajatuksia, mutta tässä ehkä keskeisimmät. iPodeja hehkutetaan aika paljon käytettävyydestä, mutta automaattista päivitystä lukuun ottamatta en paljon näe eroja näissä laitteissa. Paitsi ehkä aika merkittävä arktisilla alueilla: iPodin ”touchwheel” ei välttämättä ole hyvä idea silloin kun pakkasessa pitää alkaa riisumaan hanskoja ja lapasia ainoastaan äänentason säätämisen vuoksi. Kyllä on ottanut pari kertaa päästä. Ja leikkasin yksiin hanskoihin oikein peukaloreijän oikeaan käteen, jotta ei tarttis ihan kaikkea poistaa hienosäädön vuoksi. Ehkä ottaisin creativen kuitenkin hiihtoreissulle, kuulisi säätiedotuksetkin.

 

Tein lyhyet esittelyvideot kaikista näistä kolmesta laitteesta ja julkaisin ne tämän koulutuksen podcastiin:

 

tilaa podcast:

http://ktk.ulapland.fi/podcasting/podcastblogikoulutus.xml

 

tai lataa tiedostot manuaalisesti:

http://ktk.ulapland.fi/podcasting/video/creative_muvo.MP4

http://ktk.ulapland.fi/podcasting/video/ipod_nano.MP4

http://ktk.ulapland.fi/podcasting/video/video_ipod.MP4