Podcastaus eli podcasting tulee sanoista iPod (applen mediasoitin) ja broadcasting, ilmiötä voidaan myös kutsua audio/videobloggaamiseksi, mutta toisaalta tämä taas ei kuvaa kaikkea podcastaukseen liittyvää, vaikka bloggaamisessa ja podcastauksessa on paljon samaa (erityisesti takana oleva tekniikka). Podcast koostuu äänitiedostoista (tai videotiedostoista), jotka on sidottu toisiinsa erillisen xml-tiedoston avulla. Podcasteja voi "tilata" esim. Applen iTunes –ohjelman kautta, jolloin ohjelma tarkistaa automaattisesti uuden materiaalin ilmestymisen, eikä käyttäjän itse tarvitse vaivautua käymään erillisellä nettisivulla ja lataamaan tiedosto koneelle. Kyse on siis audio- tai videotiedostojen jakamisesta ajassa, kun bloggauksessa kyse on tekstin ja/tai kuvien julkaisemisesta ajassa. Applen kämmenmedialaitteisiin eli iPodeihin saa tiedostot myös siirtymään automaattisesti pelkällä usb-piuhan kytkennällä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

(Audio)podcastit ovat yleensä mp3 –muodossa, jolloin niitä voi kuunnella tietokoneen ja iPodin lisäksi kaikenlaisilla mp3-soittimilla ja mp3-puhelimilla. iTunes –ohjelman lisäksi on olemassa useita erilaisia, myös web-pohjaisia "podsieppaajia", joilla voi järjestää omia podcast-tilauksiaan.

 

Ajallisesti podcastaus on selkeästi blogeja nuorempi ilmiö, vaikka tietysti erilaisia äänitallenteita on toki netissä ollut levityksessä varmasti lähes yhtä pitkään kuin blogejakin. Podcastaukseksi lasketaan sellainen audio/videotallenteiden julkaisu, joka käyttää hyväksi RSS-tekniikkaa. Vaikka ilmiö ei ole sinänsä kahta vuotta vanhempi, useimmilla valtamedioilla ja radiokanavilla on jo omia podcasteja. Myös isot yliopistot, kuten Standford ja Harvard ovat varsin nopeasti heränneet ilmiön opetuskäyttöhyödyntämiseen.

 

Myös podcastaus/podcasting käy tällähetkellä termin vakiinnuttamisen aikaa. Podcasteista voidaan nähdä nimitystä 'podlähetys' tai esim. rollolaisen Jarno Ristaniemen fennomaanista nimitystä 'taskuheittolähetys'. 

 

Tällä koulutuksella on oma podcast, jonka voi tilata kirjoittamalla osoite http://ktk.ulapland.fi/podcasting/podcastblogikoulutus.xml omaan podsieppaajaohjelman tilauskenttään.

 

Wikipedian määrittelyä podcastingista 

Omenatarhablogin johdatus podcasteihin

Ylen ohjeita podcasteista