Blogi voidaan helpoiten määritellä sen esitysformaatin ja käytetyn tekniikan kautta, sillä sisällöt, kirjoitustavat ja käyttötarkoitukset vaihtelevat runsaasti. Blogi on nettisivu, joka rakentuu merkinnöistä, joista viimeisimpänä julkaistu on ensimmäisenä, merkintöjä voi kommentoida ja niihin voidaan viitata kestolinkeillä. Merkinnät ovat aikamerkittyjä ja niitä voi yleensä lukea myös muilla ohjelmilla kuin nettiselaimella. Blogit hyödyntävät yleensä RSS-tekniikkaa, jolla blogien päivitysten seuraaminen tulee käyttäjälle helpommaksi. Blogin suosio perustuu suurelta osin myös sen helppoon päivittämiseen, sillä se on yleensä tuotettu jollain julkaisujärjestelmällä. Blogin päivittäminen on siis yhtä helppoa kuin sähköpostin kirjoittaminen. Blogi soveltuu mielestäni parhaiten prosessinomaisiin käyttötarkoituksiin, kuten ajankohtaisista asioista tiedottamiseen, uutisten kommentoimiseen, päiväkirjan pitämiseen tai erilaisten ilmiöiden seuraamiseen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Blogi on tavallista nettisivua vuorovaikutuksellisempi sen kommentointi- ja ristiviittaustoimintojen vuoksi. Blogeissa puhutaankin helposti paljon muista blogeista ja niiden välille voi parhaillaan muodostua toimivia yhteisöjä. Paljon huomiota saanut esimerkki on neuleblogit, jotka kokoaa yhteen käsityönharrastajia, jotka kertovat omista töistään ja joista samanhenkinen voi löytää inspiraatiota ja keskustelukumppaneita.

 

Sana 'blogi' alkaa olla myös suomenkieleen vakiintumassa, vaikka suhteellisen hyvää suomenkielistä vastinetta 'verkkolokia' on yritetty käyttää erinäisissä yhteyksissä. Blogi tulee englanninkielisestä termistä 'web log', joka alun perin tarkoitti lähinnä linkkikokoelma-merkintöjä, joita pystyi kommentoimaan. Verkkopäiväkirja –termin, joka on jo monille ennestään tuttu mm. kohukansanedustaja Meriläisen päiväkirjoista, mutta ei anna ilmiöstä välttämättä oikeellista kuvaa, sillä vaikka blogien kirjoitustyylissä onkin enemmän subjektiivista otetta ja ne ovat usein reflektiivisiä kirjoituksia, kaikki blogit eivät kuitenkaan ole pelkkää itsereflektiota. Blogeilla on erityinen merkitys mm. netin seulomisessa: joku on innokkaampi seuraamaan esim. ruotsalaista muotoilua – minä saan tietää hänen mielestään mielenkiintoisimmat asiat nätissä ja pienissä paloissa. Bloggausta voidaankin luonnehtia ennemmin toimittamiseksi kuin kirjoittamiseksi (näin luonnehti pitkään blogannut digipelle taannoisessa sähköpostikeskustelussamme).

 

Ensimmäiset blogit voi ajoittaa jo vuodelle 1998, mutta niiden suosio on kuitenkin kasvanut viime aikoina räjähdysmäisesti ehkä kahdestakin syystä: julkaisujärjestelmien kirjo ja ilmaisten palveluiden määrä on kasvanut ja erilaisten katastrofien yhteydessä blogien välityksellä jaettu tieto on noteerattu myös massamediassa. Erään laskutavan mukaan blogeja oli viimevuoden joulukuussa 10-60 miljoonaa. Suosioon on herännyt myös valtamediat, kuten Helsingin Sanomat, jolla on ollut omia blogeja reilun vuoden ajan (jos itse muistan oikein).

 

Wikipedian määritelmä

Blogit.fi määrittelee blogin

Hesarin lyhyt oppimäärä

Myrsky.netin määritelmä

bloggauksen historiasta suomeksi

Verkko-opetuksen verkkojulkaisu Piirtoheittimen johdatus blogeihin

 

tsekkaa myös MikroPC 12/2005